top of page

🦷Zubný kaz a všetko okolo neho

  • Writer: Jakub Červeň
    Jakub Červeň
  • Jun 12
  • 3 minút čítania

Updated: Aug 5

Ilustrovaný obrázok zubu s kazom – edukatívna grafika pre článok o zubnom kaze



Zubný kaz nie je len "dierka v zube". Je to proces, ktorý vzniká pôsobením viacerých faktorov – a porozumenie týmto faktorom je kľúčom k tomu, ako mu predísť. V tejto sekcii sa dozviete všetko podstatné o tom, čo zubný kaz spôsobuje, ako mu predchádzať a akú úlohu zohráva denná starostlivosť o ústnu dutinu.



🔬 Ako vzniká zubný kaz?


Na vzniku zubného kazu sa podieľajú štyri hlavné faktory:

  • čas

  • baktérie

  • sacharidy (cukry)

  • vnímavý povrch – zubná sklovina


Baktérie sú prirodzenou súčasťou ústnej mikroflóry. Cukry prijímame denne – nielen vo forme sladkostí, ale aj v ovocí, pečive, zelenine, ba dokonca aj v niektorých druhoch mäsa. A zuby máme všetci – sú dôležité pre reč, príjem potravy aj náš úsmev.

Z týchto štyroch môžeme najviac ovplyvniť čas – teda to, ako dlho zostávajú baktérie na zuboch v kontakte so sacharidmi.

Pravidelným čistením (2× denne) ovplyvňujeme čas, ktorý majú baktérie na tvorbu kyselín – práve tie totiž rozrušujú zubnú sklovinu a vedú k vzniku kazu.



🥦 Výživa a prevencia


Odporúčania:

  • Vyhýbajte sa sladeným nápojom, pite čistú vodu alebo nesladený čaj.

  • Ráno si zuby čistite pred raňajkami, aby ste čistením nenarušili povrch skloviny v čase zníženého pH po jedení.

  • Po večernom čistení už nejedzte – pite len čistú vodu.

Používajte zubnú pastu s fluoridmi (1400–1450 ppm), mäkkú kefku a medzizubné kefky.



💠 Fluoridy a ich význam


Zubná sklovina je z 93–98% minerál (hydroxyapatit – HAP). Pri poklese pH v ústach pod 5,5 (kyslejšie prostredie) sa začína demineralizovať/rozpúšťať.

Fluoridy posilňujú sklovinu – premieňajú HAP na fluoroapatit (FAP), ktorý je odolnejší voči kyselinám. Nájdeme ich najmä v zubných pastách a fluoridových géloch.


Dávkovanie zubnej pasty podľa veku:


  • 0–2 roky: 1000 ppm, veľkosť zrnka ryže

  • 3–6 rokov: 1000 ppm, veľkosť hrášku

  • 6+ rokov a dospelí: 1400–1450 ppm, plná kefka

Po čistení zubnú pastu nevyplachujeme vodou, len vypľujeme – aktívne látky tak zostávajú dlhšie účinné.


Gély s vyšším obsahom fluoridov:

  • Vhodné pri začínajúcom kaze, u detí s vyšším rizikom kazivosti a na záver dentálnej hygieny.

  • Používajú sa maximálne raz týždenne.



🧽 Nástroje ústnej hygieny


🪥 Zubná kefka:


  • mäkké, rovno strihané vlákna

  • malá hlavička pre lepší prístup

  • kefku je vhodné vymeniť po chorobe alebo opotrebovaní (keď už začína byť ,,rozstrapkaná'')


🪥 Jednozväzková kefka:


  • najvhodnejšia na prerezávajúce sa alebo náročne dostupné zuby

  • kefka voľby číslo 1 na dočasné zúbky

  • ideálna pre citlivých pacientov (napr. s dávivým reflexom)


🪥 Medzizubná kefka:


  • čistí medzizubné priestory, kde vzniká najčastejší typ kazu u dospelých aj detí

  • rôzne veľkosti (často farebne odlíšené)

  • pri zavádzaní do medzizubného priestoru cítime jemný odpor; používame raz denne, ideálne večer


🧵 Medzizubná niť:


  • dopĺňa medzizubné kefky v miestach, kde sa nezmestia ani tie najmenšie

  • vhodná najmä pre predné zuby

používame jemným pílovitým pohybom po ploche zuba



🧼 Technika čistenia


  • Zuby čistíme 2× denne.

  • Ráno pred jedlom, večer po čistení už nejesť.

  • Čistíme tak dlho, kým sú zuby na dotyk jazykom hladké – to znamená, že sú bez povlaku.

  • Kefku držíme mierne sklonenú smerom k ďasnu (v cca 45° uhle). Krúživými pohybmi čistíme naraz 1–2 zuby – nezabudnúť z vonkajšej aj vnútornej strany. Žuvacie plochy čistíme krátkymi ťahmi dopredu-dozadu.

U detí do 12 rokov je nutné, aby rodič čistenie kontroloval a zuby dieťaťu dočisťoval.



Pravidelná ústna hygiena a správne návyky sú najúčinnejšou ochranou pred zubným kazom. Všetko, čo sa tu dočítate, si s vami radi osobne prejdeme počas preventívnej prehliadky alebo dentálnej hygieny – kde vám pomôžeme nastaviť ideálnu starostlivosť presne pre Vás.



 
 
bottom of page